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California’s Passthrough Entity Elective Tax FAQs 

Question Response More information 
available 

Who can make 
the election? 

Qualified entities are S corporations, partnerships, and LLCs 
taxed as S corporations or partnerships. (R&TC §19902) As 
originally enacted, a partnership or an LLC with a 
partnership partner was not a qualified entity, but SB 113 
repealed this restriction retroactively. 

SMLLCs are not eligible to make the election unless they 
elect to be taxed as an S corporation, add a member, or in the 
case of married taxpayers in a community property state, 
they elect to be treated as a partnership. Remember that 
making these elections midyear will result in two short-year 
California returns and two $800 annual/minimum franchise 
tax payments.  

To make the passthrough entity elective tax election, the 
entity must be “doing business” in California and required to 
file a California return, so out-of-state entities that are not 
doing business in California cannot make the election, even if 
their owners are California residents. 

Publicly traded partnerships and entities permitted or 
required to be included in a combined report are also 
ineligible to make the election. 

See “New 
passthrough entity 
law saves federal 
taxes” and “Big 
changes to 
California’s 
passthrough entity 
tax” in the August 
2021 and March 
2022 issues, 
respectively, of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

Can SMLLCs 
make a late S 
election to be 
eligible? 

To elect S corporation status to be eligible to make the 
passthrough entity elective tax election, S corporations must 
make the election by filing Form 2553, Election by a Small 
Business Corporation. This election must be made within two 
months and 15 days after the beginning of the tax year the 
election is to take effect. 

 

How is the 
election made? 

The passthrough entity elective tax election is made on the 
entity’s timely filed, original return, including extensions. 
(R&TC §19900) Not all partners/shareholders/members 
have to consent, but the tax can only be paid on behalf of 
consenting “qualified taxpayer” owners.  

The entity must attach Form 3804, Pass-Through Entity 
Elective Tax Calculation, to its return, listing all the 
consenting owners and the amount of tax paid on their 
behalf.  

The election is made annually and is irrevocable. 

See “New 
passthrough entity 
law saves federal 
taxes” in the 
August 2021 issue 
of Spidell’s 
California 
Taxletter® 
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Who is a 
qualified 
taxpayer? 

Tax may only be paid on behalf of “qualified taxpayer” 
owners. A qualified taxpayer is an individual, estate, or trust 
or SMLLC owned by an individual, estate, or trust. (R&TC 
§§17052.10, 19900; FTB’s webpage “Help with pass-through 
elective tax”, supra) A corporation is not considered a 
qualified taxpayer, so the tax cannot be paid on its behalf.  

Disregarded business entities, other than SMLLCs listed 
above, are not considered qualified taxpayers.  

Trusts are qualified taxpayers and may pass along the 
Passthrough Entity Elective Tax Credit through to 
beneficiaries. This includes grantor trusts and intentionally 
defective grantor trusts, which may pass through the credit 
to their grantor. 

See “Passthrough 
entity elective tax: 
payment, 
calculation, and 
eligibility” and 
“Big changes to 
California’s 
passthrough entity 
tax” in the August 
2021 and March 
2022 issues, 
respectively, issue 
of Spidell’s 
California 
Taxletter® 

What is the tax 
rate? 

The tax is 9.3% of the entity’s qualified net income. (R&TC 
§19900) Entities cannot choose to pay a lower rate. 

See “More 
passthrough entity 
elective tax news” 
in the December 
2021 issue of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

What is qualified 
net income? 

Qualified net income is the sum of the consenting owners’ 
pro rata or distributive share of income subject to California 
personal income tax. (R&TC §19900) Only “qualified 
taxpayers” may consent to have their pro rata/distributive 
share of income subject to tax.  

For entities with both California resident and nonresident 
consenting owners, the entity includes all of the California 
resident’s share of the entity’s income, but only the 
California-source income of the nonresident’s share of 
income.  

According to the FTB, in general, for an S corporation this 
will be the sum of lines 1–10 minus the sum of lines 11 and 12 
on the K-1 (100S), and for a partnership this will be the sum 
of lines 1–11 minus the sum of lines 12 and 13 on the K-1 
(565/568).  

In general terms, this means the partner’s/shareholder’s 
share of the entity’s rental income, interest income, 
dividends, royalties, and capital and IRC §1231 gains is 
included, less IRC §179 deductions, charitable contributions, 
and investment interest expense. Originally, the FTB took the 
position that guaranteed payments are not included in 
qualified net income, but SB 113 clarified that guaranteed 
payments are included, retroactive to the 2021 taxable year.  
IRC §743(b) adjustments are also included in qualified net 
income. 

See “Passthrough 
entity elective tax: 
payment, 
calculation, and 
eligibility” and 
“Big changes to 
California’s 
passthrough entity 
tax” in the August 
2021 and March 
2022 issues, 
respectively, of 
Spidell’s California 
Taxletter® 
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How is the credit 
claimed? 

The credit is claimed in the tax year for which the qualified 
net income is earned. (R&TC §19900) So even if an entity 
pays the 2021 tax on March 15, 2022, the 
partner/shareholder/member may claim the credit on their 
2021 return. However, as stated above, federal taxable 
income is reduced in the year the payment is actually made.  

The credit is equal to 9.3% of the consenting owner’s share of 
the entity’s qualified net income. If the entity overpays the 
tax, the taxpayer may only claim the credit for the actual 
amount due.  

The credit is claimed on FTB Form 3804-CR, Pass-Through 
Entity Elective Tax Credit. 

 

When can the 
entity claim the 
deduction? 

According to IRS Notice 2020-75, the entity will claim the 
deduction in the year the tax is paid. 

Open questions: The IRS has not specifically addressed 
whether different rules apply to accrual-based taxpayers Nor 
has the IRS addressed whether a taxpayer that overpays the 
tax in 2021 is limited to deducting the amount of tax that will 
actually be due, or whether they may claim the deduction for 
the amount paid in 2021, and then include in their 2022 
taxable income any amount actually refunded. 

 

How is the tax 
allocated to 
owners for 
deduction 
purposes? 

For federal purposes, these payments are treated as an 
expense of the passthrough entity at the entity level. Absent 
different guidance from the IRS, this would mean that the 
payments would be equally allocated to all owners based on 
their ownership percentage, even if they did not elect to have 
a payment made on their behalf.  

Partnerships may be able to address this issue by amending 
their partnership agreement to allow special allocations 
(although it’s unclear whether this will pass the “substantial 
economic effect” test). However, for S corporations special 
allocations run afoul of the disproportionate distribution 
prohibition. We are currently awaiting additional guidance 
from the IRS on this issue. 
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How is the 
payment made? 

For the 2021 tax year, the payment must be made by the 
original filing deadline for the entity return. (R&TC §19904) 
Similar to income tax extension payments, the full amount of 
the tax must be paid with the return. Payments made after 
the original filing deadline will be subject to penalties and 
interest.  

For the 2022 through 2025 tax years, the entity must make 
two payments. The first payment is due by June 15 of the 
year of the election. The amount due is the greater of: 

• 50% of the elective tax paid for the prior year; or 
• $1,000.  

The remaining amount is due by the entity’s original filing 
date deadline. Currently, the FTB has no mechanism to apply 
overpayments of a prior year’s passthrough entity elective 
tax to the June 15 prepayment for the following year. See 
discussion below regarding overpayments. 

The payment may be made electronically or by check. If paid 
by check, taxpayers must file Form FTB 3893, Pass-Through 
Entity Elective Tax Payment Voucher. These payments are 
posted in a taxpayer’s MyFTB account. 

See “New 
passthrough entity 
law saves federal 
taxes” in the 
August 2021 issue 
of Spidell’s 
California 
Taxletter® 

What if the tax is 
underpaid? 

For 2022 through 2025, if the June prepayment is underpaid, 
then the taxpayer is ineligible to make the election. (R&TC 
§19904) 

For all years, if amounts paid by the original due date of the 
return are less than 9.3% of the entity’s qualified net income 
calculated when the return is filed, the remainder will be due 
with the return, and the entity will be subject to penalties and 
interest. (FTB’s webpage “Help with pass-through elective 
tax”, supra) 

 

What if the tax is 
overpaid? 

The entity will be refunded the overpaid amount, subject to 
any outstanding tax liabilities or offsets, once it files its 
return. (FTB’s webpage “Help with pass-through elective 
tax”, supra) 

 

Are these 
payments 
subject to 
California’s e-
pay mandate? 

Partnerships are not subject to the electronic payment 
mandate.  

S corporations already required to make payments 
electronically must also pay the passthrough entity elective 
tax electronically. (R&TC §19011.5) 

S corporations not previously subject to the e-pay 
requirement must make all future tax payments 
electronically if their passthrough entity elective tax is over 
$80,000. 

See “Passthrough 
entity elective tax: 
payment, 
calculation, and 
eligibility” in the 
January 2022 issue 
of Spidell’s 
California 
Taxletter® 
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Is the tax treated 
as an estimated 
tax payment on 
behalf of the 
owner? 

No, the tax is not an estimated tax payment on behalf of the owner. 
However, it may decrease the owner’s ultimate tax liability, which 
results in reduced estimated tax payment amounts. 

The credit is applied before estimated tax payments, so 
taxpayers that overpay their estimated taxes as a result of the 
passthrough entity elective tax being paid on their behalf will 
have their estimated tax overpayments refunded. 

See “More 
passthrough entity 
elective tax news” 
in the December 
2021 issue of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

What is the 
interplay with 
nonresident 
withholding? 

According to the FTB, payment of the passthrough entity 
elective tax does not relieve the entity from paying 
nonresident withholding. 

See “More AB 150 
information” in 
the October 2021 
issue of Spidell’s 
California 
Taxletter® 

Who can claim 
the credit? 

Individual, estate, or trust owners who consent to have the 
passthrough entity pay the tax on their behalf may claim up 
to 100% of the tax paid on their behalf, subject to the 
limitations discussed below. (R&TC §17052.10) 

 

Are there credit 
limitations? 

As originally enacted by AB 150, the credit could not reduce 
a taxpayer’s tentative minimum tax, which could drastically 
limit the amount of credit a taxpayer can claim. This 
limitation was retroactively repealed by SB 113, effective 
beginning with the 2021 tax year.   

The tax is considered a business credit and therefore is 
subject to the $5 million business credit limitation in effect for 
the 2021 tax year. 

See “Passthrough 
entity elective tax: 
payment, 
calculation, and 
eligibility” and 
“Big changes to 
California’s 
passthrough entity 
tax” in the August 
2021 and March 
2022 issues, 
respectively, of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

Can the credit be 
carried over? 

Yes. Unused credit may be carried over for up to five years. 
(R&TC §17052.10) 
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What is the 
interplay with 
other credits? 

The Passthrough Entity Elective Tax Credit is claimed after 
any credit that does not contain carryover or refundable 
provisions, but is claimed before refundable credits and, for 
the 2021 tax year only, the Other State Tax Credit (OSTC). 
Beginning with the 2022 tax year, the Passthrough Entity 
Elective Tax Credit is claimed after the Other State Tax Credit 
but before refundable tax credits. (R&TC §17039) 

See “Passthrough 
entity elective tax: 
payment, 
calculation, and 
eligibility” and 
“Big changes to 
California’s 
passthrough entity 
tax” in the August 
2021 and March 
2022 issues, 
respectively, of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

How do other 
states’ 
passthrough 
entity elective 
tax regimes 
impact 
California’s 
Other State Tax 
Credit? 

Taxpayers may claim the OSTC for passthrough entity 
elective taxes paid to other states as long as the other state tax 
is a tax on net income for a partnership and net or gross 
income for an S corporation.  

The amount of tax paid to the other state for purposes of 
calculating California’s OSTC is not reduced by any 
exclusion, credit, or deduction made available to the taxpayer 
in the other state (e.g., New York’s passthrough entity 
elective tax credit). 

See “More 
passthrough entity 
elective tax news” 
in the December 
2021 issue of 
Spidell’s California 
Taxletter® 

 


